Onder de titel “Van Reformatie tot discussie over koopzondag”, maakte historicus Roelof Bisschop een verhaal over de geschiedenis van de religies in Veenendaal.
Het Verhaal ( de hoofdletter V is hier op z’n plaats ) van Roelof vertelt niet slechts over b.v. de plaats van het eerste kerkgebouw – de nije veenkercke in 1566- in het dorp Veenendaal. Nee, geen encyclopedisch opsomming maar veel meer een echt verhaal, doordrenkt met thema’s waarbij de “kerk” een belangrijke rol / invloed heeft gehad en nog heeft. Denk hierbij aan o.a. Politiek-bestuurlijke aspecten, Sociaal -economische aspecten en Cultureel-maatschappelijke aspecten.
Diverse spontane interacties tussen spreker en toehoorders bewezen het boeiende karakter van deze onderwerpen, in relatie tot kerk en religie.
De Kerk, letterlijk en figuurlijk “in het midden”!
De kerk en religies staan voortdurend ter discussie en niet altijd en alleen in positieve zin.
Echter,.. de wijze waarop Roelof Bisschop – met beelden maar vooral met woorden- zijn verhaal vertelt, maakt duidelijk dat kerk en religie niet alleen in het verleden maar onveranderd in de toekomst een bepalende, hopelijk positieve rol kunnen en zullen spelen.
Het was weer uitermate gezellig bij de vriendenborrel aan het begin van het winterseizoen. Naast informatie over het programma, een drankje en lekkere hapjes was er deze keer ook een verrassenden verloting van dinerbonnen van restaurant Zeldzaam.
Een kleine impressie op onderstaande fotocollage.
De High Tea was weer een groot succes. Ruim 40 deelnemers hadden iets lekkers gebakken, gebraden of gekocht. De foto's spreken voor zichzelf. Door het bestuur was gezorgd voor een drankje en aan het eind waren alle hapjes geproefd en geconsumeerd. Duidelijk is dat dit programma onderdeel en vast plek verdiend aan het einde van het winterseizoen. Dank aan allen die mee hebben geholpen deze proeverij tot een succes te maken.
Nico Bosman nam ons mee op een duizelingwekkende reis door het heelal. Vanaf de oerknal tot en met de zwarte gaten kwamen voorbij. Op een hersenkrakende, maar door eenvoudige alledaagse voorbeelden duidelijk makenden wijze heeft hij ons uitgelegd hoe in de loop der eeuwen door de mens ontdekt werd dat de aarde rond was, welke afstand de maan tot de aarde had, enzovoort. En hoe met name heet licht van de sterren heel veel informatie gaf en geeft over de samenstelling, omvang hiervan en of ze van ons af of naar ons toe aan het bewegen zijn.
Ondanks dat het soms tot aan de grens van het voorstelbare voor ons als mensen gaat, wist Nico er op een plezierige en zeer informatieve wijze over te vertellen. Voor de liefhebbers en om een en ander nog eens na te kijken heeft Nico de handout van de sheets beschikbaar gesteld.
Door op DEZE LINK te klikken kun je die nog een rustig bekijken.
Al met al een zeer boeiende lezing waarvoor de beschikbare tijd eigenlijk te kort was.
Het creatieve duo Anneke Bakker en Thea van Vliet hadden weer iets leuks bedacht: hoeden versieren voor de zomer. Het was een prachtige dag die samen met de vrolijke spullen die de dames hadden meegenome tot prachtige creatief versierde zomerhoeden hebben geleid. Oordeel zelf op basis van de foto's.
Helaas was het de laatste keer dat Anneke Bakker mee werkte aan de workshop. Na 7 jaar vond ze het mooi geweest. Namens het bestuur heeft Hans Wiegel haar als dank voor alle inzet in deze jaren een bos bloemen en een cadeaubon voor de Eekhoeve overhandigd.
Gelukkig gaat Thea nog een poosje door en is zij in gesprek met een nieuw maatje om haar te helpen bij toekomstige workshops.
Nogmaals: hartelijk dank Anneke!
In deze boeiende lezing nam Wim Braakhekke, natuurgids bij de Stichting Renkums Beekdal, ons mee in de ontstaansgeschiedenins van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Aan de hand van filmbeelden en foto's en afbeeldingen (soms in 3D) nam hij ons mee in de ontstaansgeschiedenis van dit gebied ten gevolge van de verschillende ijstijden. Daarna ging hij in op de nog steeds herkenbare gevolgen van de geschiedenis, die herkenbaar zijn in het relief en de bodemstructuur van het gebied, de loop van de beken en watergangen, de locatie van de dorpen en wegen en de vruchtbare en onvruchtbare gebieden. Zo is uit onderzoek gebleken dat op de Utrechtse Heuvelrug op veel plaatsen bewoning was en landbouw op kleine akkertjes. In die tijd was de was er nog vrijwel geen bos. Dat is veel later pas grotendeels aangeplant. Wim liet zien dat wij zelf de hoogte verschillen in het gebied nog goed kunnen bekijken op de site van de Algemene Hoogtekaart Nederland (www.AHN.nl)
Al met al volgens de aanwezigen een zeer boeiende lezing die veel inzicht heeft gegeven op het totale plaatje van de ontstaansgeschiedenis en een mooie aanvulling op de lezing eerder dit jaar over de Turfweide, waarin vooral werd ingegaan op het ontstaan van hoog- en laagveen in het gebied van VeenendaaL